Jakt i Sverige 2014

Mandag 25. august

I dag startet jeg tidlig og klokken 07:00 begynte jakten med Kluivert på Granträsk. Bildet ble tatt 07:05!

Vi gikk på grusveien ved siden av en stor grøft som etter en del nedbør var mer som en stor bekk. Vi måtte gå litt lengre på veien enn planlagt og Kluivert slo ut i et søk på den andre siden. Jeg ser at han markerer og så går han i stand. Jeg ber ham reise og opp kommer en fullvoksen orrhane, den flyr meg nesten ned og jeg får kastet meg rundt og tatt den med en lyseslukker - treningen har virket.🙂 

Vi fortsetter med et lite stykke til og der tar jammen Kluivert stand igjen, men denne gangen løser han ut og fortsetter nedover veien i full fart før han runder inn i skogen igjen. Jeg står og ser han jobber seg rolig oppover, men han får ikke festet stand før det letter en tiur som går utenfor skuddhold dessverre. Begge situasjonene innen 15 min, lover godt tenker jeg.

Vi fikk flere situasjoner utover morningen uten at det ble skuddsjanse, men til slutt fikk han festet stand og reiste en røy som ble med oss hjem.

Ali i alt en flott økt på morningen og Kluivert jobbet meget godt og jeg kan merke at han har fått en del erfaring nå.🙂

Ettermiddagsøkten med Bubo var noe jeg hadde sett frem til. Vi reiste opp til Rönsjärv og det var en ivrig hund som la i vei. Han holdt utrolig god kontakt og han søkte meget fornuftig. Det kom et forferdelig regnver med lyn og torden og det var to våte karer som tok seg frem i skogen. I og med at regnet fuktet marken ble vi nærmest lydløse, noe som rsulterte i at jeg plutselig såg rett i baken på en elgkalv (ca 12-15m). Hvor er moren??? for igjennom hodet mitt, den stod heldigvis like ved siden av kalven. Begge dyrene beitet og var ikke klar over hverken meg eller Bubo. Jeg ser at Bubo skal til å krysse like foran meg for å søke på den andre siden og i det han kaster et blikk på meg nikker jeg med hodet at vi skal gå videre den andre veien. Bubo snudde direkte og vi gikk begge et par skritt bort fra elgene, da ble de var oss og la på sprang. Vi stod å kikket etter dem og Bubo viser ikke tegn til å legge etter hverken rein eller elg.🙂

Dessverre kom vi ikke i fugl denne ettermiddagen, men han jaktet meget fornuftig så nå får vi se i morgen ettermiddag. Det er nok ikke så mye fugl i år, noe de andre også bekreftet - de var litt misunnelige på mine to fugler siden de ikke hadde fått noe.

 

 

Tirsdag 26. august

Jeg reiste ut igjen til Granträsk og i dag skulle jeg ta for meg en del av terrenget jeg ikke har vært i tidligere. Kluivert la i vei og i dag viste han at han er en erfaren skogsfuglhund. Fornuftige søk med svært god kontakt og passe fart. Han markerte tydelig og da jeg nærmet meg gikk han i stand. Han reist et flott kull på (7+1) orrfugler og jeg fikk fellt en orrhøne. Like etter når han utredet reiste han en gjenligger som også ble med hjem.🙂 Vi gikk ikke etter kullet, men dreide ned mot elven for å sjekke de våte områdene for storfuglkull. Vi fant ikke noe fugl, kun masse beveraktivitet!!

På vei tilbake til bilen krysser vi over en liten myr og Kluivert tar erfarent med seg en spennende biotop med gammelskog. I det jeg kommer inn i skogen ser jeg at han står, men han har hodet bikket oppover! Synsstand i treet? Jeg skynder med langsomt og like før jeg når opp til ham letter en tiur fra en furu uten at jeg kom til skuddsjanse. Det er nok den samme som lurte oss i går også. Uansett, spennende og kjekt at vi finner fugl.

Det ble ikke flere situasjoner på vei til bilen, men en ny flott økt og jeg er stolt av Kluivert som på sine voksne dager har blitt en dyktig jeger.🙂

Jeg valgte Rönsberget for ettermiddagsøkten med Bubo, dette bruker å være et bankers sted for fugl - han fortjener det nå. Bubo startet med et fornuftig søk med god kontakt, etterhvert som vi jobbet oss videre fikk jeg følelsen av å jakte med gamlehunden Epo. I motsetning til Kluivert er Bubo en som vil jakte kun for meg og det setter jeg stor pris på. Det ble mye jobbing og lite godlukt for Bubo, men i det vi kom opp på selve Rönsberget ble det fart i sakene. Jeg hadde god oversikt og jeg  kan allerede røpe at jeg syntes synd på Bubo, uerfaren som han er kom han i kontakt med en rypestegg (de er ikke lette!). Han avanserte og avanserte og avanserte............., til slutt gikk steggen lei og la på sprang og lettet uten at Bubo fikk det med seg. Han jobbet en stund, så kom han inn til meg og ba om hjelp. Jeg sendte ham ned igjen og ba ham utrede, han tok noen sveip og så kom han inn igjen. Jeg sa at fuglen var gått og gikk videre  - han kastet et laaaangt blikk bak ryggen før han passerte meg og la ivei.

Han jobbet som bare det i dag og jeg håper vi finner fugl snart - det fortjener han virkelig nå.🙂

 

Torsdag 28. august (formiddag)

Det er lite fugl i år, så langt er jeg den eneste med fler enn 1 fugl i sekken!. Gårsdagen brukte vi til å handle i Kalix, og på kvelden var det villsvinfest - fantastisk god mat. De andre norske jegerne med unntak av Ole reiste hjem i dag og også flere av finnene har pakket sakene. Jeg kommer til å jakte/trene hundene videre, det blir viktig å få Bubo i fugl.

Jeg dro ut til Granträsk og gikk helt inn til enden av terrenget og så opp på Tallkölen. Kluivert markerte tidlig og tok stand, men den voksne orrhanen gikk før jeg rakk å komme opp til ham. Han utredet og fortsatte videre.

I det vi nådde enden av terrenget markerte Kluivert og jobbet lenge med å nøste opp "garnnøstet" før han til slutt festet stand. Jeg kom meg opp til ham og han reiste to orrhøner. Det var så tett med kratt at jeg fikk ikke løsnet skudd og det var helt greit med tanke på at det er lite fugl - best å spare de brune. Det lønte seg i 2012 og 2013 ble et mye bedre år. Antakelig var det kuldeperioden som kom akkurat rundt klekkingen som har vært utslagsgivende for aldri har jeg sett så mye bær og annen mat for ungfugler.

Vi kom ikke i flere situasjoner på vei tilbake til bilen.

Torsdag 28. august (ettermiddag)

Bubo la i vei med stor iver i ettermiddag, søket er i ferd med å utvikle seg positivt og han holder svært god kontakt. Kontakten er for meg nesten det viktigste av alt siden det kan redde mange gode fuglearbeid på sikt. Han markerte på enden av en myr og trakk inn i skogkanten, jeg fulgte på og det gikk ikke lenge før det kom opp en stor røy. I og med at det ikke var et komplett fuglearbeid valgte jeg å ikke løsne skudd. Han utredet og det var tydelig at dette var godsaker ja.🙂

Vi fortsatte og søket blir stadig mer systematisk og fremdeles med god kontakt, han søker blikkontakt for så å legge ut på ny. Jeg syntes han var borte litt lengre enn vanlig og sjekket GPSen. Den viste at han hadde tatt et godt slag inn i skogen, og at han var på vei tilbake. Han kom ut på myren, fikk blikkontakt og så var han borte samme vei han kom fra.  Rapport?? Jeg sjekket GPSen og han var på vei tilbake dit han hadde vært. Jeg løp innover og finner ham i "lav åling" og så stand. På vei bort til ham letter det en orrhane som jeg valgte å felle - gjett om han (vi) var stolt.🙂

Jeg gleder meg til å følge utviklingen fremover, det gjelder jo bygge erfaring, masse erfaring - da blir det godt samarbeid til slutt og dette lover mer enn bra.🙂🙂

Han var ganske stolt da vi kom inn i hytten og det var fugl i sekken - det lyste av ham! Nå sjekker han viltposen på ytterveggen ekstra nøye når vi går forbi, he, he.

Fredag 29. august
Se under for forklarende tekst!

Fredag 29. august

I dag tok jeg med Kluivert til Håkans marker. Tanken var at jeg skulle dra inn med Bubo på ettermiddagen. Kluivert jobbet kjempegodt og han fant et kull på tre røyer. De gikk opp uten at jeg fikk god skuddsjanse og da lot jeg være å skyte. Litt senere tok han stand på nytt, også denne gangen gikk fuglen i ly av trær. Storfuglkullene ligger i det absolutt våteste og tetteste terrenget du kan tenke deg og det blir ofte til dårlige skuddbilder.

Da vi nærmet oss den innerste myren i terrenget markerte han igjen tydelig og festet stand. Jeg gikk opp og han reiste villig. Opp kom en røy og jeg tok forlegg og fangsten ble et lite bjørketre! Pokker, alltid noe i veien, vi gikk et grundig ettersøk, men treet var såpass stort at det har nok tatt hele svermen, det ble klippet i to.

Vi snudde etterhvert tilbake uten at vi kom i flere fuglesituasjoner. Dog skal det sies at han tok en ny "stand" litt senere og jeg stusset litt over at det kunne ligge fugl akkurat der. Da jeg kom frem ser jeg at han markerer på noe annet enn en fugl, et nylig utgravd rot med jordvepsbol.... Vi hadde passert samme sted på vei inn like før og da var det ikke noe utgravd bol der...........

Jeg snakket litt med Håkan og han sa at det holdt seg en bjørn der så derfor ble det ikke noe ettermiddagstur i det terrenget med Bubo. Det er jo i teorien bjørn i alle terrengene vi jakter i, men når det er en stasjonær bjørn stller saken seg annerledes - det er ikke vits i å tråkke rett inn i kjerneområdet heller. Det blir derfor morgenjakt med Bubo i et annet terreng i morgen.

Over har jeg filmet stubben og det skal være mulig å se at vepsene fremdeles surrer rundt. Vi hadde medvind på vei tilbake så jeg anslår at det kan være snakk om et par minutter siden bjørnen hadde vært der. Det gir litt ekstra piff i hverdagen kan man s!.🤪

Lørdag 30. august

I dag hadde vi en lang dag på jobb uten å komme i fugl. Bubo er i ferd med å utvikle et meget godt søk. Han tilpasser søket til terrenget med svært god kontakt. Inn i mellom blir småfuglene interessante, men det holder jeg ikke imot ham med lite godlukt i skogen. Et lite pift i fløyten så er de glemt, nå kaster han bare noen lange blikk etter dem.

Dagen i dag var likevel en stor opptur i og med at han lærer så kjapt og utvikler seg fort. Det skal bli kjekt å jobbe videre med ham.

Søndag 31. august

Jeg tok en kort tur med Kluivert på morningen og han jobbet meget bra. Han markerte et stykke fremme og mens jeg nærmer meg hører jeg at det slår i vinger. Jeg stopper og lytter og så kommer det en voksen røy i full fart like over tretoppene.

Vi arbeider oss videre, men nå har vi vinden i ryggen. Kluivert slår ut for å ta terreng og akkurat i det han skal til å slå inn i skogen støkker han to orrfugler. Vi var nok litt frustrerte begge to - det ble stang ut gitt.

På vei hjem igjen støkket vi en jerpe- den kjeftet godt da den la i vei! Jeg skriver at vi støkket begge to fordi jeg måtte ned i elven og hjelpe Kluivert opp igjen og i det jeg fikk ham på land stakk jerpen. Den ville vel ha litt underholdning først! Elvebredden var skjult av høyt gress og elven er dyp med bratte sider, så den er ganske lumsk.

Vi kom ikke i mer fugler på vei tilbake til bilen (Nalle) så i dag får det bli Nalle som får bli dagsbildet.

 

Mandag 1. september

Jeg får begynne å forklare valget av bildet i dag. På vei tilbake til bilen gikk jeg opp på veien ikke så langt fra der bilen stod parkert for å la Bubo søke kantene. Plutselig oppfører han seg meget rart og bråstopper - så et par nærmest ustødige skritt før han stopper igjen og han virker svært urolig. Helsiken tenker jeg, har han blitt bitt av orm? Jeg haster bortover, men han tar et par steg til og så står han og nistirrer inn i noen busker ca 20m nedenfor veien. Neste ord er sensurert!, men jeg kjenner en kjent lukt  - bjørn/åtsel. Jeg går rolig videre og Bubo går uten oppfordring ved fot. Bare noen meter ned i veien finner vi dette elgbeinet, den røde ringen viser at det hadde laget en liten grop når det fallt ned i grusen. Hypotesen min er at vi kom litt kjappt på bjørnen som slapp beinet og at den tok skjul i de buskene som Bubo var så redd for. Jeg gikk ikke tilbake for å sjekke om hypotesen min var rett.😙

Jakten gikk ikke helt veien i dag, men Bubo jobbet iherdig med svært god kontakt. Han er dog litt for het på grøten nå så det blir dessverre litt støkk på ham. Men, nå som det er lite fugl og de fleste er voksenfugl så gjør ikke det saken lettere.

I går var det Kluivert som badet og i dag var det min tur. Jeg skulle med rette være på høyre siden av en elv, men hadde klart å komme feil. Mens jeg leter etter et egnet sted å krysse får Bubo det travelt og han har tydelig godlukt i nesen. Bubo prøver å komme over og jeg prøver å ta meg opp til ham. I det jeg nærmer meg går jeg igjennom noe gress og står i vann til oppunder begge armene. Plasket fikk både Bubo og tiuren på den andre siden til å få fart på seg, Bubo til meg🙂 og tiuren til skogs.😠

Jeg kommer meg opp og går langs elven for å se om det er en plass jeg kan hoppe over. Jeg finner en tømmerstokk som låg over elven. Jeg roper inn Bubo og setter en fot på stokken og løfter ham opp. Han skjønner tegningen og gjør klar til en luftetur på et par meter. Bubo landet perfekt og tok sats og før jeg var over var resten av kullet på vingene. Vel, de var lette og hadde nok fått med seg kommersen vår. Resten av dagen tok han opp noen orrfugler i tetta uten at det ble skuddmuligheter. Jeg er strålende fornøyd med ham, etterhvert som han får mer erfaring kommer flere av disse situasjonene som nå blir stang ut til å bli stang inn. Det ble en fin avslutning på årets jakt og så fikk vi jo litt ekstra spenning like før vi kom til bilen. I morgen blir det elgjakt med Curt Erik.

Tirsdag 2. september

I dag gikk turen til et av jakttårnene til Curt Erik. Det var en del tåke og etterhvert ble den helt tett. Jeg kunne høre to ulike loser og det var spennende. Litt før sju smalt det to raske skudd et stykke ovenfor meg!

Tiden gikk fort, men ingen elger passerte tårnet - kun en Myrhauk på svært langt hold som havnet på kamerabrikken. Curt Erik hadde gjort opp bål så jeg gikk ned til ham. Vi tok lunsj og så gikk vi en liten tur i skogen og sjekket etter spor. Det viste seg at det hadde vært to dyr på den andre siden av myren, men at de antakelig hadde fått ferten av ham og passert like nedenfor posten. En Haukugle fulgte oss en liten tur før den var fornøyd.

Vi ble sittende ved bålet en stund  for å tørke - svetten silte siden solen hadde kommet frem og det var stekende hett. Selv om det ikke ble fangst var denne dagen en skikkelig høydare, spenning og fullstendig avslapping i godt selskap.🙂

 

 

| Svar

Nyeste kommentarer

23.08 | 10:32

Nye regler i 2017
https://www.njff.no/nyheter/Sider/Nye-jaktregler-i-Sverige.aspx og linker her: http://svenskjakt.se/start/nagonstans-att-jaga/

mvh
Livar

22.08 | 13:49

Ønsker rypejakt Sverige 2017

04.05 | 18:01

Jeg tror det, av den enkle grunn at du da har dokumentert at du er
Kvalifisert til å jakte (får ikke løse jaktkort uten jegerprøve eller tilsvarende)

04.05 | 15:27

Hei, flott side. Er det noen som kan svare på om det er nødvendig å betale norsk jegeravgift når det kun er Sverige jeg jakter i?