Tips før utstillingen

Utstillingen blir enda kjekkere om man er litt forberedt.


NOEN ENKLE HUSKEREGLER FØR UTSTILLING

 

 

·        Møt alltid opp med en ren og velstelt hund.

·        Gi ikke for mye mat rett før utstilling, da blir hunden lettere dorsk og mindre giret.

·        Ha gjerne med en godbit til å ha i ringen, men ikke fôr dem med det. De skal kunne stå fint på godbit uten at man må stappe i dem hele tiden.

·        Møt opp i god tid, minst en halv time før oppgitt fremmøte, slik at hunden blir vant til omgivelsene før den skal i ringen. Merk, det kan forekomme endringer i oppsatt program, disse annonseres ved ringen.
Hunden trenger ofte også en siste finish på pelsen før den entrer ringen, så ta med det du trenger av utstyr til din rase.

·        Tren så ofte du har tid på at hunden skal stå rolig. Ta lengre og lengre intervaller slik at hunden kan stå ca 2 min på kommando helt rolig til slutt.

·        Få alle du kjenner til å kjenne på hunden mens den står og la den bli vant til å vise frem tenner.

·        Husk: Still alltid opp hunden med siden til dommeren og deg selv bak eller foran hunden. Du skal ikke komme mellom hunden og dommeren.

·        Plasser deg i god avstand fra dommerbordet, ikke nærmere enn 4 meter. Husk at dommeren står og vil derfor få et helt annet inntrykk av hunden i profil med litt avstand. Små hunder bedømmes på bord.

 

Klasser:                                          

Junior (9-15 mnd).

Unghund (15-24 mnd).
Åpen unghund (15-24 mnd)

Åpen (over 24 mnd).

Champion: 3 Cert hvorav ett NKK (og 1. AK på jaktprøve for fuglehunder) Siste certet må hunden få etter fyllte 2 år men den kan selvfølgelig få mange cert før det. Fuglehunder må i tillegg være premiert på jaktprøve for å kunne konkurere om cert.

Veteran (over 8 år)

 

Premiegrader:                   (Farge på sløyfen)

BIR (best i rasen)                 Rød og gul

BIM (best i motsatt kjønn)    Hvit og grønn

Certifikat (CERT)                  Nasjonalfarger
Certifikatkvalitet (CK)         Rosa

Hederspris (HP)                   Lilla

Championat                         Rød og grønn

CACIB                                   Hvit

Res. CACIB                          Orange

 

1. premie kvalitet (og konkurranseklasse)  Rød sløyfe

2. premie kvalitet (og konkurranseklasse)  Blå sløyfe

3. premie kvalitet (og konkurranseklasse)  Gul sløyfe

4. premie konkurranseklasse                     Grønn sløyfe
Praktisk i ringen:

For alle klasser:

Det vil ofte være mer enn en hund i hver klasse. Får du 1. pr (rød sløyfe) på hunden er du ikke ferdig i ringen før du har vært i konkurranseklassen eventuelt vinnerklassen. Får du blå eller gul sløyfe er du ferdig bedømt. Er du derimot alene i din klasse er du ferdig i ringen hvis du ikke i tillegg får ck. Hederspremie går du ikke videre med.

 

 

I junior og unghundklassen kan du i tillegg til rød sløyfe også bli tildelt Certifikatkvalitet,(CK) i så fall skal du konkurrere videre i vinnerklassen (da vil du også møte vinnerne i de andre klassene, blir forklart). Hvis du ikke oppnår CK er du ferdig bedømt, selv med rød sløyfe og HP (Hederspremie). I åpen klasse (over 24 mnd) går du rett til vinnerklasse hvis du får rød sløyfe. Ellers samme regler som for junior/unghundklasse. I vinnerklassen blir man igjen plassert og noen av hundene vil ofte få tildelt Cert/CK. Er man jaktpremiert (fuglehunder) kan man få Cert, hvis ikke kan man få CK. Det kan bare utdeles ett Cert i hver klasse (ett til hanner og ett til tisper) og det vil bli tildelt den hund som er jaktpremiert og som er høyest plassert av de som har fått CK i vinnerklassen. Man kan alså oppnå Cert selv uten å bli nummer en i vinnerklassen (blir forklart). Hunder med Cert/CK skal konkurrere enda en gang i Beste hannhund/beste tispe klasse.

 

I championklassen får hunden utdelt CK hvis dommeren mener at hunden forsvarer sin tittel. De som får CK i championklasse blir da med videre i beste tispe/hanhundklasse.

I veteranklassen (over 8 år) må hunden også få utdelt CK for å få være med i beste hann/tispe klasse. De kan også få tildelt HP men er da ferdig bedømt.

 

Beste hannhund/beste tispe klasse. Vinnerne av disse to klassene møtes og de konkurrerer om Best i rasen (BIR), taperen blir Best i motsatt kjønn (BIM). Vinneren (BIR) går videre til bedømming i gruppen. Gruppevinnerne (BIG) konkurrerer litt senere på dagen og vinnerne av de ulike gruppene vil så konkurrere om Best in show (BIS). Dersom du deltar på en spesialutstilling, la oss si for fuglehunder, er det de hundene som har fått BIR som vil konkurrere om utstillingens vakreste hund.


HUSK: Desto penere hunden blir fremvist, dess bedre mulighet har dommeren til å få sett hunden fra dens beste side og dermed øker også sjansen til å komme langt i ringen. Dommeren dømmer bare ut fra det han eller hun ser der og da!

 

        🙂 LYKKE TIL 🙂
Her har Marit vist Epo på en glimrende måte og fått full uttelling for all trening og stell i forkant av utstillingen.

| Svar

Nyeste kommentarer

23.08 | 10:32

Nye regler i 2017
https://www.njff.no/nyheter/Sider/Nye-jaktregler-i-Sverige.aspx og linker her: http://svenskjakt.se/start/nagonstans-att-jaga/

mvh
Livar

22.08 | 13:49

Ønsker rypejakt Sverige 2017

04.05 | 18:01

Jeg tror det, av den enkle grunn at du da har dokumentert at du er
Kvalifisert til å jakte (får ikke løse jaktkort uten jegerprøve eller tilsvarende)

04.05 | 15:27

Hei, flott side. Er det noen som kan svare på om det er nødvendig å betale norsk jegeravgift når det kun er Sverige jeg jakter i?